Marknadskommentar

|

Se upp med udda globalfonder

Skillnaden är ovanligt stor mellan bästa och sämsta globalfond det senaste året. Vinnarna har satsat på teknik, Asien och tillväxt. Men denna typ av trender brukar inte vara uthålliga.

Rådgivare föreslår ofta globalfonder som den bästa lösningen för långsiktigt sparande. Vanliga argument är de sprider riskerna i hela världen och på alla typer av företag, vilket minskar förlusterna om något går snett i ett land eller i en bransch. Fast bland de drygt hundra globalfonder som är valbara inom PPM är det många som är mer koncentrerade.


Det beror delvis på att den globala aktiemarknaden har merparten av marknadsvärdet i ett fåtal länder och branscher. Som jag påpekat i min senaste krönika investerar de svenska globalfonderna i snitt 51 procent i ett enda land, USA (se ”En fjärdedel Sverige lagom”, länk ovan till höger). Detta gäller dock i första hand indexfonder och andra försiktigt förvaltade fonder med flera hundra olika innehav.


Dessutom finns udda globalfonder, som har mycket mer koncentrerade portföljer. Och under det senaste året har skillnaden i avkastning mellan de bästa och sämsta globalfond inom PPM varit ovanligt stor. Vinnarna har stigit över 20 procent sedan april förra året, medan förlorarna minskat i värde. Skillnaden är bara aningen större sett över de senaste tre åren.


Anledningen till de stora skillnaderna är att det bland globalfonderna finns vissa som har förvaltare med frihet att enbart satsa på de aktier de tror mest på. Deras innehav kommer därför ofta att vara koncentrerade till bara 20-30 aktier och att avvika nästan helt från fördelningen i världsindex.


Analysera med X-Ray


Morningstars verktyg X-Ray är ett enkelt sätt att se vad som är gemensamt för en grupp fonder. Sök först upp fonderna här på sajten och markera dem genom att bocka i rutan till vänster om fondernas namn. Klicka sedan på ”X-Ray” ovanför tabellen och sedan ”Gå vidare”. Då har du hjälp att jämföra och analysera fondernas innehav på flikarna Tillgångsfördelning, Regioner, Stil, Branscher, Nyckeltal och Överlapp.


Min favorit är ”Överlapp” som visar vilka aktier som är mest populära inom gruppen och vilka förvaltare som valt dem. I smala fondkategorier är det ofta nästan precis samma tio största innehav i alla fonder (se ”Bättre välja billig bioteknik”). Men bland den allra bredaste typen av aktiefonder, globalfonder, är överlappen mellan aktivt förvaltade fonder ofta väldigt liten.


Förklaringen


En analys med X-Ray visar att förklaringen till att vissa globalfonder utvecklats mycket bättre än resten det senaste året främst är att de satsat mycket på teknikaktier, Asien och aktier i tillväxtbolag. Förlorarna är värdefonder med bättre branschspridning, mer placerat i USA och Europa och fokus på stabila branscher som sjukvård och stabila konsumentföretag.


Aktier i länder och företag med hög tillväxt har tydligt varit vinnare det senaste året, men denna typ av trender brukar inte vara uthålliga. Därför är det klokt att undvika vinnarna bland globalfonder om det du egentligen vill ha är de fonder som rådgivarna rekommenderar, de med bästa möjliga riskspridning.


Nyckeltal som gör det enkelt sätt att se hur bra riskspridningen är visar vi här på Morningstar för varje fond på sidan Innehav. Där finns ”Totalt antal innehav” och ”% av förmögenheten i tio största placeringar”. Där går också att kolla att branschfördelning eller landfördelning inte avviker kraftigt från snittet för fondens kategori.


Xfondavgifter Xglobalfonder Xindexfonder Xköptips Xvärdefonder

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-1,7 -1,6 -1,7 stängt
Frankfurt (DAX30)
-1,9 -1,8 -1,7 stängt
London (FT-SE 100)
-1,9 -1,3 -1,4 stängt
Paris (CAC 40)
-1,9 -1,8 -1,9 stängt
Tokyo (TOPIX)
-3,3 -2,4 -3,1 stängt
New York (S&P 500)
-1,5 -1,5 -1,5 13:12
New York (NASDAQ 100)
-1,1 -1,1 -1,1 13:12
Moskva (RTS)
-5,2 -5,2 -5,0 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,3 0,4 -0,2 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,1 -0,1 -0,5 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,1 -0,7 -0,5 15:06